Laminaat als vloerbedekking: mooi én praktisch!

Laminaat als vloerbedekking: mooi én praktisch!

Door Paul

Een nieuwe woning of sta je op het punt je huis een make-over te geven? Dan vraag je je wellicht af welke vloer je het beste kunt kiezen. Laminaat is misschien wel de meest onderhoudsvriendelijke vloer. Bovendien kun je deze vloer eenvoudig leggen én zit er een leuk prijskaartje aan. Wij hebben alle voordelen van laminaat op een rijtje gezet.

Een gunstige prijs

Laminaat staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor relatief lage kosten heb je een gehele ruimte voorzien van gloednieuw laminaat! Houd er wel rekening mee dat over het algemeen geldt dat duurder laminaat wél een langere levensduur heeft dan goedkoper laminaat. Dit laminaat is meestal ook dikker. Wordt een ruimte niet zo vaak belopen? Dan kun je prima kiezen voor goedkoper (en vaak dunner) laminaat.

Gemakkelijk te leggen

Laminaat is eenvoudig te leggen voor de doe-het-zelver. Zeker kliklaminaat is voor een beetje handig persoon in een handomdraai gelegd. Het enige wat je nodig hebt, is een goede ondervloer, een legset, hamer, zaag, slagblokje, meetlat en potlood.

Weinig onderhoud

In tegenstelling tot tapijt of echt houten vloeren, is laminaat gemakkelijk in onderhoud. Stofzuig de vloer regelmatig en reinig de vloer zo nu en dan met een vochtige doek of dweil. Houd er wel rekening mee dat laminaat niet goed bestand is tegen langdurig contact met (veel) vocht. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen.

Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en dessins

Wanneer je aan laminaat denkt, denk je al snel aan een houtdessin. Laminaat is echter ook verkrijgbaar in andere dessins. Zo is er laminaat waarmee je een prachtige tegellook in huis haalt, maar je kunt ook kiezen voor laminaat in een effen kleur. Bijvoorbeeld wit laminaat zwart laminaat. Combineer een effen laminaatvloer met een uniek vloerkleed voor een geheel eigen look!

Geschikt in combinatie met vloerverwarming

Een groot voordeel van laminaat is dat deze vloer geschikt is in combinatie met vloerverwarming. Houd er wel rekening mee dat je een ondervloer kiest die warmte doorlaat. Kies bij voorkeur voor laminaat dat niet dikker is dan 8mm. Zo behoud je de meeste warmte.

Ideaal te combineren met een ondervloer

Eigenlijk moet je bij laminaat altijd een ondervloer leggen. Dit heeft als voordeel dat je verschillende prettige eigenschappen aan je vloer toevoegt. Zo zijn er ondervloeren die zorgen voor warmte-isolatie, geluiddemping of een comfortabele vering in de vloer.